itjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Itjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Säkra intervjun – IT-jobb del 1

Att gå på en intervju för ett it jobb kan vara en av de viktigaste sakerna vi gör i karriären. Intervjun kan vara porten till drömjobbet och därför är det extra viktigt att vara väl förberedd.

Att förbereda sig inför en IT-intervju behöver inte vara komplicerat utan kan många gånger vara väldigt simpelt. När du intervjuas så vill du låta kunnig men du vill också låta som dig själv och vara personlig. Är du nervös så är du kanske rädd för att staka dig på ord. Då kan det vara bra att öva på att prata. Tänk dig att någon ställer frågor och svara sedan på dem högt. Om du tycker att det är svårt att tänka dig in i situationen så kan du ta hjälp av t.ex. en vän. Be då vännen att ställa frågor till dig. Det underlättar oftast. På så sätt tränar du upp kvalitén på dina svar inför ett skarpt läge.

Du kan även läsa upp ditt CV högt för dig själv. Under en intervju är det även viktigt att veta vad du vill med just detta itjobb och varför du ansökt om denna tjänst på just detta företag. Skriv en kort sammanfattning av det hela. Detta material kan göra så att arbetsgivaren särskiljer (positivt) dig ifrån andra meriterande kandidater.

En annan bra förberedelse är att motivera och peppa dig själv. Berätta för dig själv att du kommer att klara av denna intervju galant. Att du är väl förberedd och attraktiv som kandidat. Det är viktigt att känna sig säker i sig själv och i det man säger. Känner du dig säker så kommer du även låta säker. Ge dig själv styrka och våga tro på det du gör. Det kan du komma långt på.

Färdighetstester IT-jobb

Söker du tjänst som utvecklare så skulle vi vilja rekommendera dig starkt att öva dig på 3-5 kompetenstester som är kostnadsfria på nätet. Sök på Google efter ”java test free” eller ”.net test free” så finner du ett antal leverantörer som erbjuder kostnadsfria test. WiIQ och pskills är två av flera leverantörer som erbjuder detta kostnadsfritt.

Att förbereda dig inför en IT-intervju behöver inte ta lång tid. Ibland kan det enbart handla om att tänka igenom vad det är du vill säga och förmedla om dig själv. Tänk på hur du ska prata. Ibland kan det vara bra att vara formell men det betyder inte att du måste vara stel. Vidare rekommenderar vi att du spaltar upp cirka 2-3 av dina absoluta styrkor i punktform, som du tycker är relevanta inför IT-intervjun. Öva in dessa så att du kan dom utantill.

Komihåg att en viktig del är att vara självsäker. Tänker du att det kommer gå bra så kommer det också gå bra. Din inställning till det hela är viktig. Har du en bra inställning så gör du även många gånger ett mycket bättre arbete. Lycka till med Intervjun och ITjobbet!