itjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Itjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Svårigheter för it-branschen?

Under 2013 har hittills 41 IT-bolag gått i konkurs, enligt Ny teknik. Siffran låter hög, men man uppskattar att dessa företag är mindre och har få anställda, vilket är en indikation på att läget inte behöver ses som alltför pessimistiskt inom IT-branschen. Tiderna är dock hårda, och situationen kan ses som mer komplex - eftersom väldigt många i branschen är konsulter och de då inte heller drabbats på samma sätt.

När konjunkturen försämrats har det slagit hårt mot IT-branschen. Man uppskattar att företagskonkurserna har ökat med 13 procent, vilket inte heller bådar gott.Företagskonkurserna inom IT-branschen hade dock ökat tydligt, med uppskattningsvis  28 procent under årets första två månader, om man jämför med samma period under 2012. Hur ska man då tolka alla dessa siffror?

Undersökningar tyder på att nästan dubbelt så många IT-chefer på de större företagen vill - och tänker genomföra - en utökad rekrytering av  personal, jämfört med slutet av förra året. I den här undersökningen menar 17 procent av de tillfrågade IT-cheferna som medverkat, att de planerar att utöka rekryteringen av IT-personal under första kvartalet av 2013. Dock uppskattar man också att 9 procent av de här IT-cheferna kommer behöva göra nedskärningar. Men, de flesta kommer inte ändra sin personalstyrka överhuvudtaget.

En svårighet för IT-branschen generellt anses vara att det är svårt att få tag på rätt kompetens. IT-personal och olika sorters ingenjörer brukar tillhöra de  grupper som det är mest brist på, under åren. Men ett problem de senaste året har varit att hitta personal som är tillräckligt kunnig på just sitt område, det vill säga de som pluggat länge inom sitt eget nischade område.

Man menar att mer än hälften av de tillfrågade cheferna i de här IT-företagen tyckte att det var svårt att hitta rätt kompetens hos de sökande, en markant ökning jämfört med tidigare år. De områden som det kommer behövas kompetens inom är programutveckling och säkerhet. Att studera länge lönar sig!